muziek

De beste muziek van 2010 in 10 (plus 2) nummers

9 Dec , 2010  

Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar ik kon me niet langer inhouden. 2010 was in mijn ogen een interessant muziekjaar. Beter dan bijvoorbeeld 2008 en 2009. Er komt voor het eerst in jaren weer interessante muziek uit de VS en ook Scandinavië laat van zich horen. Verder was 2010 voor mij erg divers. In allerlei genres en stromingen gebeurden leuke en mooie dingen. Hier in willekeurige volgorde de tien artiesten/ bands die 2010 voor mij maakten. Met daaronder twee speciale vermeldingen.

Liever Spotify dan YouTube? Je vindt onderstaande bands ook in deze Spotify playlist. (Alleen van Wheels of Fire en van Get Cape. Wear Cape. Fly. heb ik oude nummers toegevoegd)

Mijn muziekjaar begint al jaren in januari op Eurosonic. Op dit showcase festival staat allerlei nieuw talent. Dit jaar zag ik afgelopen keer Royal Republic, Lucy Love en Marina & The Diamonds spelen. En in voorgaande jaren onder andere Frank Turner (tip), The Answer (tip) en Alphabeat (geen tip) in kleine zaaltjes.

Royal Republic – We are the Royal

Wij Nederlanders zouden veel beter op Scandinavië moeten letten. Daar komt erg veel leuke en goede muziek vandaan. Nou is het Zweedse Royal Republic misschien niet het beste voorbeeld van een vernieuwende band, maar ze hebben wel een vette bak charismatische herrie. Danko Jones, meets Franz Ferdinand zegmaar. En daarmee wisten ze in het zaaltje boven Huis de Beurs zeker te overtuigen. Sinds kort is hun album ook eindelijk in Nederland uit en daar staat onder andere de single Tommy-Gun op:

Lucy Love – Superbillion

Ik luister normaal helemaal niet naar dit genre, maar op Eurosonic besloten we toch even bij Lucy Love in het Grand Theatre te kijken. Gelukkig maar, want Lucy Love is gewoon cool! Deze Deense uit Zambia maakt lekkere duistere moddervette Hip-Hop, met ouderwetse House invloeden. My Daddy was a D.J.!

The Black Keys – Brothers

The Black Keys gaan al even mee, maar ik had ze helemaal over het hoofd gezien. Tot ik ineens van twee verschillende vrienden de tip kreeg om eens naar ze te luisteren. Dat heb ik gedaan en ik heb ook maar direct een kaartje gekocht voor hun optreden in de Oosterpoort kort geleden.
Wat een vette strakke bak braggel! Heerlijk! De meeste nummers spelen ze met z’n tweeën, het drumstel zijwaarts voorop het podium. Ik ben blij dat dit soort muziek weer gemaakt wordt. Heerlijk mijmeren over verloren liefde en dat superstrak gespeeld door erg goede muziekanten. Tighten Up luisteren!

Wheels on Fire – Liar, Liar

De leukste platenzaak van Groningen, de Elpee, houdt netjes op hun blog allerlei nieuwe muziek bij. Ik volg ze ook via twitter en daar zag ik Wheels on Fire langskomen. Volgens de Elpee (in de late zomer) de beste plaat van 2010. Dus die heb ik direct gekocht en een paar weken later zag ik ze ook spelen in de Vera. Sixties garagepop met een orgeltje. Energiek, vrolijk, jong, onervaren, een beetje gestoord en low-budget. Bad Lie:

Kula Shaker – Pilgrim’s Progress

In de tijd dat Kula Shaker echt groot was, luisterde ik voornamelijk naar Amerikaanse rock. Maar mede door mijn vrouw ben ik de Engelse pop de laatste jaren steeds meer gaan waarderen. (En dan bedoel ik niet het gejengel van Coldplay en Keane) Zo ook Kula Shaker. Hun nieuwe album, Pilgrim’s Progress, is in mijn ogen een van de beste platen van het jaar. Peter Pan R.I.P. (This is no fairytale)

Kings of Leon – Come Around Sundown

Tja, Kings of Leon kennen we allemaal, dus er valt niet zoveel te zeggen. Radioactive Even hier kijken, want ‘insluiten’ is uitgeschakeld.

Get Cape. Wear Cape. Fly. – Get Cape. Wear Cape. Fly.

Een band met zo’n naam kan toch alleen maar goed zijn? De titel komt uit een artikel over een Batman spel in een Comic magazine. En deze Britse Singer-Songwriter is een manusje van alles. Dit album blijft verbazen, omdat elk nummer uit een ander genre lijkt te komen. En tegelijk heeft Get Cape. Wear Cape. Fly. een duidelijk eigen geluid. Vanwege die diversiteit is geen enkel liedje representatief, maar ik ga het toch proberen, Collapsing Cities:

David E. Sugar – Memory Store

Net nieuw en erg leuk. Een soort Calvin Harris meets Daft Punk maar dan met raar Bon Jovi haar. (De oplettende lezer heeft inmiddels door dat ik niet de oren en de pen van een echte muziekrecensent heb.) Dus, Chelsea girls!

Ian Brown – My Way

Deze plaat komt al uit 2009, maar ik zag King Monkey (Ian Brown) in 2010 in Paradiso, dus hij telt toch mee in dit lijstje. Deze levende legende, hij was de frontman van The Stone Roses en is inmiddels bijna 50, zingt niet meer helemaal zuiver, maar dat maakt helemaal niets uit. Wat een gave gast. Met zijn muziek bewijst hij dat Rock precies het zelfde is als House. De straat. Achterstandswijk. Liefde. Zorgen. Blues. Uitgaan. Adidas. Beton. Stellify:

Everlast – Love, War, and the Ghost of Whitey Ford

Van de ene legende naar de andere. Deze oude frontman van the House of Pain is aan de dood ontsnapt. De sex, drugs en hip-hop heeft hij achter zich gelaten en hij maakt nu gitaarblues, met een vleugje rock, mooie teksten en wat zelfspot.
Dit album is al 2 jaar oud, maar is gezien de politieke situatie in Nederland totaal relevant anno 2010. Daarom twee liedjes:
Stone in my Hand

Kill the Emperor

(Als je het zelfde in Nederland zou zingen zou je direct een rechtzaak aan je broek krijgen overigens)

Speciale vermeldingen

Twee prachtige muziekanten, beide uit New York, maar uit totaal verschillende muziekstijlen zijn overleden in 2010.

Peter Steele, de frontman van Type-o-Negative. Ik zag de boom van een kerel spelen op WaldRock in 1999 ofzo. Zijn basgitaar hing aan een metalen ketting om zijn nek en de flessen rode wijn die hij tijdens het optreden opzoop leken in zijn enorme handen net biertjes. Een icoon en inspirator in zijn genre. Hij overleed aan hartfalen.

Guru, bekend van Gang Starr, en later van zijn solowerk overleed ook begin 2010. Hij was een groot man in de Hip-Hop. Met Gang Starr maakte hij al teksten die echt ergens over gingen en solo vermengde hij Jazz met Hip-Hop.


10 Responses

 1. Cecile Bol says:

  En toch mis ik de absoluut beste plaat van 2010: Marina and the Diamonds – Family Jewels. Of ben je die per ongeluk (expres) vergeten?

 2. Remi van Beekum says:

  Goed punt. Ik had Marina en haar Diamanten er eerst wel in staan, maar toen had ik er 11. En een Top 10 is nou eenmaal beter dan een Top 11, dus ik moest kiezen.
  Maar je hebt wel een beetje gelijk, Family Jewels van Marina & The Diamonds is zeker een van de betere albums van 2010. Leuk dat we haar, enorm zenuwachtig, in een klein zaaltje in Groningen hebben gezien.
  Bij deze, Mowgli’s Road:

 3. Cecile Bol says:

  Hoera! Nu is het echt een goede lijst.

 4. Janco says:

  Ik ben blij dat ik er (deels) voor heb gezorgd dat The Black Keys in dit rijtje staan ;-) Ik mis alleen nog Moss en Minus The Bear :D

 5. Remi van Beekum says:

  Leuk, goede aanvullingen! Even de clips erbij plakken:

  Minus the Bear – My Time

  Moss – I Apologise (Dear Simon)

  Verder heb ik de playlist op spotify ook maar even uitgebreid met Marina & The Diamonds, Moss en Minus The Bear.

  Nog meer suggesties mensen? ;-)

 6. Toffe post, waarin ik helaas weinig namen herken.
  Ik houd o.a. voor mijn websites en het pubquizzen de Top 40 muziek redelijk bij maar door deze post realiseer ik me weer dat er nog zoveel meer te ontdekken valt (en wat een werk dat dat mee zich meebrengt :) )
  Waar is toch de tijd gebleven dat popmuziek nog overzichtelijk en niet verzuild was?
  Het zou handiger zijn dat de coole artiesten ook gewoon Top 40 hits scoorden, zoals de geweldige Marina & The Diamonds.

  p.s. moet dat album van KoL niet ‘Come Around SUNdown’ zijn? :)

 7. Remi van Beekum says:

  Volgens mij is verzuiling niet zozeer het probleem. Sterker nog, in de jaren 90 was de muziek veel meer verzuild dan nu. Alleen het aanbod is ook groter geworden en alle stijlen lopen door elkaar heen.

  Goed punt trouwens van die albumtitel, scherp gezien, snel aangepast!

 8. monex.com says:

  De kale maar vette beats van de meerappende dj zijn doorspekt met minimale doch smaakvolle synthesizergeluiden.

 9. Mooie lijst Remi, ga ik zeker eens rustig voor zitten. Voor nu wens ik je het allerbeste voor 2011, gaat een prachtig jaar worden!

 10. Tip: Ga na een paar jaar weer de lijstjes af van enkele jaren geleden. Op die manier stuitte ik ook op dit lijstje met geweldige muziek die ik alweer vergeten was :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *