algemeen

Hou op met Holland!

25 Oct , 2011  

Holland is in. We kijken massaal naar ‘Holland’s got talent’, ‘Ik hou van Holland’ en ‘The Voice of Holland’. Het liefst drinken we daar een kopje Pickwick ‘Hollandse thee’ bij. En uit het stopcontact komt Eneco’s ‘HollandseWind’. Maar ‘Holland’ is geen synoniem van ‘Nederland’.

Hoe zat het ook al weer?

‘De Lage Landen’, ‘Nederland’ en ‘Holland’ zijn allerminst synoniemen. De Lage Landen is de laagvlakte in Noordwest-Europa die het stroomgebied vormt van de beneden-Rijn, de beneden-Maas en de Schelde (wiki). De grenzen aan de oostkant en de zuidkant waren onduidelijk, maar we hebben het dus grofweg over Nederland en België samen.

Eneco HollandseWindIn 1581, tijdens de Tachtigjarige oorlog, werd door de gewesten van de Unie van Utrecht de onafhankelijkheid van Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uitgeroepen. Dat was grofweg het gebied dat we nu kennen als Nederland (Limburg en delen van Brabant hoorden er nog niet bij). Via het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815 tot 1830) en de Belgische revolutie ontstond het Nederland dat we nu kennen.

Holland is een streek in het westen van Nederland. Op enkele uitzonderingen als bijvoorbeeld Woerden na zijn het de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. In Holland wonen ruim 6 miljoen Nederlanders, tegen bijna 17 miljoen in heel Nederland. De naam komt van Holtland (Houtland).

Mooie alliteratie, maar wel een beetje dom

the voice of hollandNou snap ik dat ‘Holland’ goed allitereert. “Ik hou van Holland” klinkt om die reden veel beter dan “Ik hou van Nederland”. En bij het WK voetbal is het makkelijker om met z’n allen ‘Holland!’ te scanderen dan ‘Nederland!’. Al is het maar omdat er een lettergreep minder in zit waardoor samen scanderen toch wat makkelijker is.

Maar op mij komt het een beetje dom over. Alsof je de ‘Randstad’ voor het gemak maar gewoon ‘Amsterdam’ noemt. John de Mol wordt in interviews regelmatig geprezen om zijn oog voor detail, maar blijkbaar kijkt hij even de andere kant op als het om de titel van zijn programma gaat.

Wees creatief!

Tekstschrijvers, product marketeers, programmamakers en andere namenbedenkers van Nederland: hou op met Holland! Met een beetje goede wil en creativiteit kunnen jullie vast ook hele mooie namen bedenken die wél kloppen en tegelijk goed klinken. Verras me!


3 Responses

 1. Peter says:

  Hulde!

  Een correct gebruik zou het ook minder verwarrend en daarmee vermoeiend moeten maken. Zo herinner ik me dat ik in de VS dit verschil wel eens probeerde uit te leggen. ‘Holl-end’ is not the same as ‘The Netterlends’. Op een gegeven moment vond ik het te vermoeiend en ging ik ook Holland gebruiken. Dat klinkt toch beter en in het buitenland is het volgens mij bekender.
  Zie: http://www.google.nl/trends?q=Holland%2C+Netherlands

  Overigens wordt de term ‘Netherlands’ na 1980 vaker in Engelstalige boeken vanaf 1800 genoemd dan ‘Holland’, zie:
  http://books.google.com/ngrams/graph?content=Holland%2C+Netherlands&year_start=1800&year_end=2000&corpus=0&smoothing=3

  Is er dan toch hoop? :)

 2. Paul says:

  Jerry & George uit Seinfeld proberen ook Holland, The Netherlands & The Dutch uit te vogelen: http://www.youtube.com/watch?v=ICzWqMkW3Wg ;-)

 3. Annelies says:

  Ik zag daar laatst iemand anders ook al over bloggen. Geen idee meer wie! Of het stond in de Spits, lijkt me eigenlijk ook niet ondenkbaar.
  Ben het er grondig mee eens ook. Straks is het nog: Holland? Isn’t that the small town somewhere west in Germany?
  Duits en Dutch is ook al zo moeilijk, zie vaak films waar ze zogenaamd Nederlands (Dutch) zouden moeten spreken, maar dan spreken ze Duits. Of andersom, bedoelen ze Duits, gooien ze er iets Nederlands uit. Zoiets in elk geval.
  Tijd voor een beetje goeie marketing. Misschien moet Holland.com zich maar rebranden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *